Stor elinstallatør skruer op for brugen af data

INTELLIGENT BYGNING
Jesper Knudsen (tv.) og Thomas Tørngren Nejsum fra ELCON

Jesper Knudsen,adm. dir. (tv.) og Thomas Tørngren Nejsum funktionschef, fra ELCON viser rundt på nyt, datadrevet hovedkontor i Brabrand.

På ELCONs nye hovedkontor i Brabrand går energieffektivitet, klimamål og trivsel for medarbejdere op i en højere enhed. Med data i intelligente bygninger vil ELCON sætte en ny standard for styring af næsten alt.

Hvilken slags bygning vil du gerne arbejde i?

På Edwin Rahrs Vej i Brabrand i den vestlige del af Aarhus har elinstallatør-virksomheden ELCON opført buddet på, hvordan de selv gerne vil bo.

Det nye bæredygtigheds-certificerede hovedkontor, der stod færdig midt i januar 2021, har over 3.000 datapunkter inde og ude og dermed mulighed for smart styring af næsten alt: Belysning, naturlig og mekanisk ventilation, døre, vinduer, porte, el, fjernvarme, køling, vand, elevatorer, sikringsanlæg mod tyveri og meget andet.

En vejrstation på et af tagene måler lys, solintensitet, solindstråling, solhøjde, fugt, regn, vindhastighed og -retning samt udetemperatur, så bygningerne kan spille sammen med vejrets luner både i realtid og via forecasts.

Med ambitionen om et state-of-art hovedkontor fungerer adressen i Brabrand som en showcase for nye og gamle kunder:

– Vi har bygger et hus, der viser, det vi kan, fastslår adm. direktør Jesper Knudsen fra ELCON, der har 1.150 ansatte spredt udover Danmark. Af dem har 300 base i Brabrand, hvor der dagligt befinder sig ca. 120-130 medarbejdere.

Højt til loftet og god akustik

Udefra ligner bygningen en kasse, der kunne huse mange typer virksomheder – bortset fra, at en lang række ladestandere til elbiler og solceller på taget sender et signal om en vis klima- og miljøbevidsthed.

Så snart man træder ind i foyeren, er billedet imidlertid et andet. Her er højt til loftet, lækkert lys, stilfulde, lidt rå materialer og eminent akustik.

En skærm med løbende nyheder viser, at ELCON er en del af NRGi-koncernen, og der er åben udsigt til hjertet i ELCONs produktion af elektrisk udstyr til virksomheder: Tavleværkstedet.

– Det har været vigtigt for os at vise, hvilken forretning vi er. Det her er vores hovedkontor med HR, bogholderi og andre stabsfunktioner, men i bund og grund er vi håndværkere, vi er i en teknisk branche, og vi er nørder, smiler Jesper Knudsen.

Egne kompetencer sat i spil

Processen med at skabe den nye bygning har stået på i tre år og har været en fælles opgave på tværs af kompetencer. ELCON har sat sig selv for bordenden og ’puljet’ viden fra minimum 20 kolleger tilsat input fra koncernkolleger fra Kuben Management.

Undervejs er ideer blevet prøvet af – og enkelte droppet. For eksempel ville det kræve alt for meget plads at simulere en oplevelse at gå uden for i en allé blandt gadelamper og træer.  

– Vi installerer gadelys i mange kommuner, så det ville sende et fint signal, men det kunne ikke hænge sammen økonomisk. Vi ville stå med alt for mange tomme kvadratmeter, siger Jesper Knudsen.

Til gengæld er hovedkvarteret fleksibelt, så der forholdsvis let kan flyttes vægge, hvis behov ændrer sig. De ansatte sidder på overskuelige kontorer rundt om en kerne med mødelokaler, tekøkkener og andre fælles faciliteter. Næsten alle installationer er synlige, for…

– Det er installationerne, der skaber værdi for os, så dem skal vi ikke pakke væk. Vi hylder dem, for det er installationerne, der tjener pengene til os og vores ejere, siger Jesper Knudsen.

Synlige installationer hos ELCON
På ELCONs hovedkontor er de fleste af installationerne synlige. ’Det er installationerne, der skaber værdi for os, så dem skal vi ikke pakke væk’, siger CEO Jesper Knudsen.

Data og teknologi spiller sammen

DGNB-certificeret byggeri

ELCONs hovedkontor i Brabrand bliver DGNB-certificeret. DGNB er et værktøj, der bygger på FN’s definition af bæredygtighed. I DGNB-systemet evalueres et byggeri eller byområde ud fra seks hovedområder: Miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet, proceskvalitet og områdekvalitet. Kriterierne opdateres løbende i takt med, at branchen får ny viden og praksis.

Kilde: Green Building Council

Bygninger står for over en tredjedel af det danske energiforbrug, så på vejen frem mod Danmarks klimamål for 2030 og 2050 er det alt andet end trivielt, hvordan bygninger opføres og drives.

For at indfri klimamålsætningerne er samfundet ifølge ELCON nødt til at tænke langsigtet og satse mere på intelligent styring af energiforbruget i bygningerne. Først når data og teknologi spiller sammen, kan bygningsmassen for alvor blive energieffektiv. Målet for ELCON selv er at være CO2-neutral i 2030.

Ifølge Jesper Knudsen handler smart styring af bygninger imidlertid om langt mere end energieffektivitet og klima.

– Vi har et supergodt indeklima her på hovedkontoret og dermed nogle gode rammer for at fastholde dygtige kolleger og tiltrække nye. Vores største udfordring lige nu er at sikre kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling ikke alene i forhold til elektrikere og andre teknikere, men bredt set, siger Jesper Knudsen.

ELCON ansætter 40 lærlinge om året og tilbyder dem et bredt uddannelsesprogram. Derudover peger Jesper Knudsen bl.a. på en god relation til tillidsmændene, som en nødvendighed for at udvikle virksomheden.

– Det er i spændingsfeltet mellem ledelse og medarbejdere, vi kan skabe værdi, mener Jesper Knudsen, der beskriver ELCON som en virksomhed, hvor der ikke er langt fra tanke til handling.

Sensorer i alle rum

Kontor- og værkstedsbygningerne i Brabrand er et eksempel på inddragelse og samarbejde om den fælles sag. ELCON har installeret sensorer i alle rum, så der kan måles både for CO2-værdier, temperatur og bevægelse. Disse data kan samkøres bl.a. med de ansattes Outlook-kalendere, så brugen af lokalerne kan optimeres i forhold til energiforbrug og indeklima/komfort plus services fra køkkenet og rengøringen.

– Vi samler data ét sted, så vi nemt kan bruge informationerne, siger Thomas Tørngren Nejsum, der er funktionschef CTS i ELCON.

Bygningerne ligger det store hele øde mellem kl. 18 og kl. 6, hvor temperaturerne sættes ned, men takket være data ’ved’ bygningerne, hvornår den – på lokale-niveau – skal gå op i komfort ved for eksempel at ramme 21 grader og et passende CO2-niveau. Hvis brugerne er kuldskære, kan de med et par tryk på et display, sætte temperaturen i vejret i det pågældende lokale.

Thomas Tørngren Nejsum forklarer, at data for eksempel også kan bruges af rengøringsfolkene til at prioritere de rum, hvor der er mest aktivitet. Dermed sparer de timer og kemikalier. Efter et møde kan der gå et signal til køkkenet om, at de kan hente tallerkener og kopper, så også her kan arbejdsgangene effektiviseres.

De mange data giver endvidere mulighed for dygtigere ’space management’, fordi data giver overblik over belastningen af de forskellige lokaler.

– Hvis ledelsen har en fornemmelse af, at der er behov for udbygning til flere folk, kan vi skabe en rapport i løbet af ti sekunder, siger Thomas Tørngren Nejsum.

Mødelokalerne hos ELCON har navne som Flux, Ohm og Ampere
Mødelokalerne hos ELCON har navne som Flux, Ohm og Ampere.

Elvarevogne og solceller

Funktionschefen kan naturligvis også hurtigt skaffe data for brugen af ladestandere til elbiler og deres forbrug eventuelt omsat til sparet fossilt brændstof og CO2. Knap 50 af virksomhedens 750 køretøjer er på el, og mange flere elvarebiler er på vej nu, hvor de efterhånden lever op til virksomhedens krav til rækkevidde.

Solcelleanlæggets elproduktion er der også tal for, og beregningerne viser, at de vil dække cirka en fjerdedel af ELCONs årlige elforbrug.

– Vi kan se energiforbruget for de enkelte dele af huset, og vi kan sammenligne energiforbruget med andre bygninger og regne på, hvordan økonomien i en energirenovering vil være, siger Thomas Tørngren Nejsum.

Med data kan alt styres

Med blot cirka en måneds drift er det for tidligt at konkludere, hvor energieffektivt ELCONs domicil er, men forventningen er, at merinvesteringen i den ypperste teknologi hurtigt opvejes af billigere drift. Der er penge at spare for hver grad, temperaturen kan sænkes. Derudover er der ikke-energirelaterede gevinster som bedre trivsel for medarbejderne, mere præcis rengøring og pr-værdi.

– En målrettet indsats med bygningsautomatik kan ofte være tjent hjem på under fem år, vurderer Jesper Knudsen og påpeger, at i forhold til en samlet byggesum på måske 100 millioner kroner, så vil det – med variation fra sag til sag – kun kræve en lille håndfuld ekstra millioner at gøre en bygning intelligent både i sit indre liv og i forhold til at levere fleksibilitet til elnettet.

– Når vi har data, kan vi styre. Det er ikke anderledes at styre efter elpriser end efter udetemperatur, siger Thomas Tørngren Nejsum.

Seneste nyt