Fremtidens energilagring i sten

Billede af sorte sten til stenlager

Nyt stenlager på Risø er et glimrende eksempel på, hvordan aktører i den danske energisektor gennem samarbejde og innovation kan fremme den grønne omstilling og bidrage til fremtidens energi- og forsyningssystem.

Der har længe været fokus på lagring af vedvarende energi som et af de næste skridt i den grønne omstilling, så energien fra vind og sol også kan gemmes til dage, hvor det ikke blæser, og hvor solen ikke skinner. Indtil videre har lagring af grøn energi været noget, som ikke har vundet særlig stor udbredelse eller kommercialisering, men nu har SEAS-NVE og DTU-Risø med partnere måske knækket koden til fremtidens energilagring med deres nye stenlager.

Stenlageret fungerer således, at små sten varmes op til 600 grader af den overskydende grønne energi, hvorefter stenene holder på varmen – og dermed energien – indtil den skal bruges i enten elnettet eller fjernvarmen. Desuden kan stenlageret graves ned, så man kan plante skov ovenpå, og så har stenlageret potentiale til at blive et miljøvenligt storskalaprojekt med samme volumen som et IKEA-varehus.

Billede af stenlager

Stenlageret på Risø er et godt eksempel på, at ambitiøse klimamål kan nås, hvis vi satser på at udvikle og anvende en vifte af grønne løsninger. Dette understøttes også af den unikke danske samarbejdsmodel, som bidrager til innovation, samarbejde og koordinering på tværs af aktører i energisektoren, hvilket er en væsentlig årsag til, at Danmark er et energiteknologisk pionerland.

Behovet for kommercialisering af nye grønne løsninger er efter iEnergis opfattelse også noget, som kræver øget fokus, og i den forbindelse betragter vi stenlageret på Risø og dets potentiale som en god mulighed for at rykke et skridt videre i den retning.

Du kan læse mere om det nye stenlager her, og du kan finde en case-samling med information om den danske samarbejdsmodel her.

Seneste nyt