Smart Energi

Smart energi

Vi arbejder for at understøtte en optimal udnyttelse af infrastrukturen ved at sammentænke de forskellige sektorer på tværs. Ved at fremme integration mellem el, fjernvarme, (bio-)gas, vand/spildevand og koblet hertil grøn transport, fremmes fleksibiliteten på forsyningsniveau og i anvendelsen af energi til opvarmning, industri og mobilitet.

Danmark har i årtier satset på at understøtte en grøn omstilling gennem udbygning af vedvarende energikilder på produktionssiden. Vi har derfor betydelige mængder fluktuerende energi i vores energisystem – særligt vind, men også elproduktion fra solceller. Både den politiske målsætning om 70% reduktion i CO2-udledning og dansk uafhængighed af fossile brændstoffer i 2050 samt de faldende priser på sol og vind betyder, at denne udvikling vil fortsætte. For at få mest mulig værdi af de betydelige samfundsmæssige investeringer, som vi gennemfører på produktionssiden af energiligningen, skal vi også fokusere på den anden side af ligningen – nemlig anvendelse af VE-baseret energi kombineret med digital styring, der muliggør fleksibilitet i energianvendelsen.

Formål


Smart Energi-indsatsområdet arbejder for, at energi-, forsynings-, og kommunikations-infrastrukturerne sammentænkes, så de understøtter hinanden og anvendes og udbygges på en økonomisk og miljømæssig bæredygtig måde. Det forudsætter, at reguleringen af forsyningssektorerne forlader den hidtidige silotænkning og i stedet åbner for at høste synergier på tværs af forsyningsarter ved at sammentænke drift, anlæg og vedligeholdelse. Herved opnås et større samfundsmæssigt udbytte af vores investeringer. Bevægelse fra silotænkning til helhedstænkning er nøglen til succes for den grønne omstilling.

De stigende mængder data på forsynings- og slutbrugerniveau giver mulighed for at sammentænke og integrere drift og anlæg på tværs af forsyninger. Digitaliseringen giver en unik mulighed for at forbedre drift og tillige en mulighed for at udvikle forretningskoncepter til kunden. Dette forudsætter, at forsyningsselskaber må stille data til rådighed for andre aktører. De regulatoriske rammer skal understøtte, at data anvendes til at aktivere kunden og herved understøtte den nødvendige fleksibilitet i energianvendelsen.

 

Faktaboks
  • Målgruppe: Forsyningsselskaber, leverandører, rådgivere, forskningsinstitutioner, kommuner
  • Medlemsmøder: 4 årlige workshops og temamøder for medlemmer med henblik på vidensopbygning og indhentning af idéer til iEnergis interessevaretagelse
  • Formandskabet: Forperson: Charles Nielsen, TREFOR el, varme og vand.  Næstforpersoner: Atli Benonysson, Danfoss og Lotte H. Rasmussen, Centrica Energy Trading
  • Sekretær: Anders Bitsch Youssef, iEnergi