Energieffektivisering

COOP Energieffektivisering

Vi arbejder for at cementere energieffektiviseringers bidrag til den grønne omstilling og fremhæve, at digital styring og elektrificering med energieffektive enheder leverer det væsentligste bidrag til den samlede energieffektivisering i fremtidens energi-flow. Vi vil gennem samarbejde med ligesindede bidrage til øget fokus på bygningers rolle som en integreret del af energisystemet, hvor bygninger bl.a. opfattes som en vigtig ”fleksibel kunde” i fremtidens balancering af energisystemet.

Der er fortsat et uudnyttet potentiale i bygningers samspil med energisystemet, men det forudsætter anvendelse af data og bygningsstyring, hvorfor der er behov for en genfortolkning af bygninger og deres anvendelse. Der skal fortsat gennemføres energibesparelser, der samfundsøkonomisk giver mening. Disse investeringer skal i høj grad kobles til automatisering/styring af bygninger og deres komponenter. På den måde kan bygninger i højere grad blive aktive medspillere i energisystemet – både med hensyn til produktion, lagring og fleksibilitet.

Formål


Med fokus på indsatsområdet søger vi at understøtte, at energiforbrug optimeres, og vi har tillige fokus på muligheder for produktion af vedvarende energi samt lagring for, at bygninger bliver ”fleksible kunder” og en aktiv del af energisystemet. Denne tilgang til energieffektivisering skal ses i lyset af, at en stigende mængde af energiproduktionen er fluktuerende og produceres decentralt bl.a. i bygninger. Derfor er det afgørende, at forbrugssiden bidrager til balanceringen i energisystemet, hvilket kræver bedre rammer for styringsegenskaber i smarte bygninger både til fremstilling af data, men også værktøjer til at regulere forbrug efter en fluktuerende produktion uden at gå på kompromis med indeklimaet.

Etableringen af vedvarende energi vil både i form af større centrale anlæg og decentrale husstands-/bygningsanlæg kombineret med fleksible aftageformer, virksomheder og ejendomme imellem være en del af den grønne omstilling.

Fleksibiliteten skal ske både i el- og varmesystemet, og i fjernvarmesystemet skal bygningerne fokusere på at flytte varmeforbruget væk fra spidsbelastningsperioderne for at imødegå begrænsninger i systemet og danne grundlag for en lavere fremløbstemperatur. Det vil også give muligheder for brug af varmepumper i systemet.

Intelligent Energi ser udbygning af vedvarende energi kombineret med fleksibel energianvendelse som en effektiv vej til at nå en optimal ressourceudnyttelse. Vi vil derfor lægge vægt på at nå de politisk bestemte mål, bl.a. for CO2-reduktion, gennem samfundsøkonomiske rentable løsninger for energibesparelser samt koblingen af disse investeringer til automatisering af bygninger og deres styringskomponenter.

 

Faktaboks
  • Målgruppe: Energispare-virksomheder, rådgivende ingeniører, kommuner, boligselskaber, forsyningsselskaber og teknologileverandører med fokus på intelligent styring af bygninger
  • Medlemsmøder: 3-4 årlige møder/workshops, suppleret af mindre arbejdsgrupper, som genererer input til interessevaretagelse (f.eks. i form af høringssvar)
  • Formandskab: Forperson: Frederik Møller, Schneider Electric, og næstforpersoner, Morten Westergaard, Middelfart Kommune, Jørgen Bæklund, NRGi
  • Sekretær: Morten Lund Kristensen, iEnergi