Ny rapport over elnetselskaber og eldistributionsnettet i Europa

Billede af EU-flag

De europæiske elnetselskaber varierer meget i både antal og størrelse inden for de forskellige EU-lande, og der er relevante forskelle i tariffstrukturerne på tværs af lande, hvilket kan have betydning for perspektiverne for fleksibilitet alt efter, hvor i Europa man befinder sig.

Det Fælles Forskningscenter (JRC) under Europa Kommissionen har netop udgivet en ny rapport, som giver overblik over elnetselskaberne og elnettet i Europa. Her er en af konklusionerne, at der er stor variation i antallet, størrelsen og styringen af elnetselskaber i EU – selv inden for de enkelte medlemslande. Derudover påpeger rapporten, at antallet af mindre elnetselskaber, som servicerer under 150.000 kunder, er steget fra omkring 6% til omkring 13% af de europæiske elnetselskaber på bare to år.

Billede af DSO'er i EU

Størstedelen af de europæiske elnet-tariffer er variable tariffer, mens en mindre andel består af kapacitetstariffer og/eller faste komponenter i to-parts tariffer. Disse forskelle i tariffer kan komme til at spille en betydelig rolle i integrationen af elnettet. Intelligent Energi fastlagde i 2018 en position til fremtidens elnettariffer, hvor vi vægter, at den, der hjælper elnettet, belønnes. Der bør således udover tidsdifferentiering være mulighed for geografisk differentiering, og det faste element af den samlede tarif skal være under 50%.

I rapporten rapporteres det dertil, at hele 57% af de europæiske elnetselskaber på nuværende tidspunkt ikke deltager i nogen form for fleksibilitetsprogrammer på efterspørgselssiden. Denne andel forventes dog at falde i løbet af de kommende år, da fleksibilitetsprogrammer stadigt vinder større fokus, anerkendelse og udbredelse i energibranchen. Perspektiverne i fleksibilitet hænger desuden tæt sammen med anvendelsen af data, hvilket også har skabt et øget fokus på betydningen af pålidelige data til kommercielt brug.

Du kan finde rapporten herog du kan høre mere om iEnergis arbejde med tariffer og fleksibilitet til vores kommende stormøde hos Siemens den 3. april, som du kan læse mere om og tilmelde dig til her.

Seneste nyt

Materialer