Intelligent Energi fejrer jubilæum i travlhed

10 år
10

Illustration: Colourbox

Efter ti år med fokus på et grønt energisystem i balance presser omverdenen på for endnu mere samarbejde på tværs. Klimahensyn, forsyningssikkerhed, økonomi og geopolitik skal mødes med meget mere vedvarende energi og sektorkoblinger, mener branchechef Helle Juhler-Verdoner fra iEnergi.

Knap 4.400 MW vind og næsten 1.200 MW solkraft banker el-kapacitet ind på elnettet. En smuk fredag midt i marts dækker den grønne strøm mere end det samlede danske elforbrug.

Mens vinden blæser og solen skinner – og skaber værdi til det danske samfund - fortæller branchechef Helle Juhler-Verdoner om Intelligent Energis ti års jubilæum som silonedbryder og brobygger mellem el, fjernvarme, vand/spilvand, gas og andre aktører på tværs.

– Vores dagsorden er mere aktuel end nogensinde før. Data, digitalisering og sektorkoblinger skal bringe os det næste stykke i den grønne omstilling, fastslår Helle Juhler-Verdoner fra Intelligent Energi/iEnergi.

Siden den 13. marts 2012 er det lykkedes Intelligent Energi – godt hjulpet af den teknologiske udvikling og andre gode kræfter - at påvirke tankegangen både i forsyningssektoren og blandt beslutningstagere.

De fleste beslutningstagere ved nu, at elektrificeringen er ustoppelig, og at meget mere el fra vind og sol er de billigste måder at dække det meste af behovet på. De fleste ved, at vi skal have mere VE-el ind i transportsektoren og til opvarmning med store og små varmepumper. Og de fleste ved, at en 100 procents dækning af elforbruget med vind og sol en fredag middag kan svinge over i en vindstille nat med noget nær nul VE-dækning.

- Intelligent Energi har i ti år arbejdet for et grønt energisystem, der hele tiden er i balance. Den grønne elektricitet skal spille sammen med kraftvarmeværker på biomasse, sol og varmepumper/elkedler og med en stigende produktion af biogas. Alle elementer skal i spil for, at vi kan skabe et energisystem med færrest mulige klimapåvirkninger, med høj grad af forsyningssikkerhed og til en fair pris, siger Helle Juhler-Verdoner.

Stærke faglige netværk

Intelligent Energi har haft og har også fremover fokus på interessevaretagelse, udveksling og udvikling af viden samt stærke netværk.

– Det er lykkedes for Intelligent Energi at opbygge en stærk platform for smart energi. Vi samler aktørerne om et fagligt udviklende fællesskab. På det seneste har vi eksempelvis oplevet, at kommunerne bliver stadig mere interesseret i at deltage – bl.a. for at blive klogere på elnetselskabernes netudviklingsplaner, der er vigtige strømpile for, hvordan den grønne opstilling kan udvikle sig lokalt både på produktions- og forbrugssiden, siger Helle Juhler-Verdoner.

Intelligent Energi er organiseret omkring et sekretariat med tre fastansatte og en student. Sammen driver de i et tæt samarbejde med medlemmerne fem indsatsområder:

  • ’Smart energi’ handler om sektorkoblinger og dermed om, hvordan den fysiske infrastruktur på el, fjernvarme, vand/spildevand og biogas kan spille sammen med hinanden og med bygninger og industri.
  • ’Det smarte net’ går mere i dybden med udvikling og udrulning af elnet og rør, og hvordan disse ’assets’ kan drives smartere og ikke mindst sikrere ved hjælp af data, digitalisering og robuste systemer.
  • ’Fleksibel el’ arbejder for at skabe rammer for et marked for fleksibilitetsydelser og dermed bl.a. bane vej for aggregatorer.
  • ’Energieffektivisering’ har fokus især på bygningernes rolle i den grønne omstilling. Også her går data og digitalisering ind som et vigtigt redskab, der kan sikre et lavere og mere styrbart energiforbrug.
  • ’VarmepumpeForum’ baner vej for flere og styrbare varmepumper særligt individuelt som alternativer til oliefyr og gaskedler, mens rollen for varmepumper i fjernvarmesystemet løftes i ’Smart energi’.

De fem arbejdsgrupper har fælles snitflader, men tiltrækker forskellige typer medlemmer. Opgaven for sekretariatet og arbejdsgruppernes ledelser er at binde sammen og sætter sløjfer på.

– Netop det med at skabe nye sammenhænge på tværs er en del af kernen i Intelligent Energi. Sådan vil det også være de næste år, for vi har i den grad brug for hinanden for at skabe et robust energisystem, der både kan tackle klimaudfordringer og de forsynings- og sikkerhedsproblematikker, Ruslands krig i Ukraine har forstærket, siger Helle Juhler-Verdoner.

Vigtigt fortsat at holde balancen

Frem mod 2030 skal Danmark have meget mere vindenergi både på land og ude på havet. To energi-øer med en politisk intension om 5 GW havvind er på tegnebrættet. Læg dertil en hastig udvikling inden for solceller, hvor Energistyrelsens seneste basisfremskrivning tager om 6 GW i 2030 – altså minimum fem gange mere end nu.

Om ti år kan Danmark altså en smuk, blæsende forårsdag opleve at have 10.000 MW vind og 6.000 MW sol på elnettet - og et elforbrug, der måske et fordoblet fra ca. 35 til 70 TWh.

– Danmark har et mål om 70 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030. Vindmøller og solceller er vigtige forudsætninger, men det er helt afgørende, at vi får mere gang i forbrugssiden. Både i form af Power-to-X, men også med mere styrbar elektricitet til transport, opvarmning og industri. I Intelligent Energi vil vi gøre alt det, vi kan, for at insistere på at få implementeret løsninger, hvor mange af dem er klar på hylderne, og kan sikre den fortsatte balance i det samlede energisystem, siger Helle Juhler-Verdoner.

Vigtige fingeraftryk

Intelligent Energi har sat solide fingeraftryk gennem de seneste ti år. For eksempel har brancheforeningen:

  • Samarbejdet med Energistyrelsen og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet om at udvikle barriere-katalog i regi af Platform for smart energi.
  • Udviklet modeller sammen med netselskaber og kommercielle aktører for handel med fleksibilitetsydelser bl.a. til brug for aggregatorer.
  • Inspireret en energiaftale fra 2018, der fastslår, at ’Danmark skal have det mest integrerede, markedsbaserede og fleksible energisystem i Europa med effektiv udnyttelse af energien på tværs af el-, varme- og gassektoren og med en fortsat højforsyningssikkerhed’.

 

Seneste nyt