Energisystemet skal hænge sammen på tværs af sektorer

FREMTID
Charles Nielsen, ny formand for bestyrelsen i Intelligent Energi, og Marie Bjerre (V) digitaliseringsminister og minister for ligestilling på iEnergis årsmøde 2024

Intelligent Energi er nu en integreret del af Green Power Denmark. Ifølge udvalgsleder Charles Nielsen medbringer Intelligent Energi ’et rum, hvor der er tryghed til at læne sig ind mod hinanden og udvikle nye løsninger’. Foto: Lars Rønbøg.

Medlemmerne af Branchefællesskab for Intelligent Energi flytter ind i kernen af Green Power Denmark. Med sig bringer iEnergi et rum, hvor der er tryghed til at læne sig ind mod hinanden og udvikle nye løsninger. Og nye løsninger bliver der hårdt brug for, fastslår udvalgsleder Charles Nielsen.

Intelligent Energi, der nu er en fuldt integreret del af Green Power Denmark, bærer vigtige dagsordener og arbejdsmetoder med ind i den grønne brancheorganisation. 

– Vi medbringer et rum, hvor der er tryghed til at læne sig ind mod hinanden og udvikle nye løsninger. Elektrificering, sektorkobling, energieffektivitet og digitalisering er afgørende for, at der skabes et sammenhængende energisystem med vind- og solenergi som systembærende teknologier, siger udvalgsleder for Intelligent Energi-udvalget, adm. direktør Charles Nielsen fra TREFOR.

Charles Nielsen forsikrer, at det vigtige samarbejde – som deltagerne i branchefællesskabet har udviklet og er vant til – fortsætter. Formelt forankres arbejdet i erhvervsorganisationen som del af et værdikædefællesskab; et tværgående initiativ for medlemsvirksomheder med fokus på energieffektivitet og infrastruktur.

Begge elementer er vigtige både i en national og en international sammenhæng med presserende dagsordener. Charles Nielsen konstaterer, at EU med valget til Europa-Parlamentet har bekræftet, at der fortsat skal føres aktiv klimapolitik – om end der fortsat vil være diskussion om hastigheden frem mod europæisk klimaneutralitet.

– Klimaet er ligeglad med valg, så vi skal videre i den grønne retning. Læg dertil, at verdens befolkning fortsat vokser med 80 millioner mennesker om året. Problemerne forsvinder ikke, så der er brug for intelligente energiløsninger i Danmark og globalt. I Intelligent Energi-udvalget har vi en dagsorden, der er aktualiseret, og et ansvar, der skal løftes på tværs af sektorer, siger Charles Nielsen.

Formalia er på plads

For at få mere saft og kraft bag arbejdet besluttede Branchefællesskab for Intelligent Energi alias iEnergi på sin generalforsamling i januar at lade sig sluse sig ind i Green Power Denmark. Formalia er nu på plads, og Charles Nielsen hilser integrationen velkommen: 

– Fordelene ved at gå fra at være et branchefællesskab til et værdikædefællesskab er større end ulemperne. Vi og vores medlemmer får adgang til flere ressourcer i Green Power Denmark og får dermed bl.a. bedre mulighed for at fremme vores komplekse dagsordener i forhold til det politisk-administrative system i Danmark og EU, påpeger Charles Nielsen.

Et eksempel på en ændring er, at afdelingschef Christina Burgos Nittegaard netop har analyseret og kommenteret på SVM-regeringens ’Køreplan for Energieffektivitet’ på vegne af hele Green Power Denmark og ikke blot på vegne af Intelligent Energi.  

– Et ønske om en bredere definition på energieffektivitet bl.a. med mere sektorkobling er et eksempel på den tænkning, Intelligent Energi har søgt og fortsat forsøger at fremme. Ved at sætte forsyningsselskaber, industri og kommuner sammen kan vi udvikle nye løsninger til en fremtid, vi ikke kender, siger Charles Nielsen.

Digitalisering overalt – også i elnettet

I det daglige er Charles Nielsen chef for infrastrukturselskabet TREFOR, der har både elnet, varme og vand i sin portefølje. TREFOR er en del af EWII-koncernen, der i regi af Center Denmark arbejder på at skabe en digital platform, der sætter forbrugsdata i spil med den idé at fremelske mere fleksibilitet i forsyningssystemerne. Netop udnyttelse af digitaliseringens muligheder vil være afgørende for at skabe et sammenhængende og økonomisk effektivt energisystem.

– Vi forventer, at vi med fleksibelt elforbrug kan være med til at minimere flaskehalse i elnettet, siger Charles Nielsen om et af mange eksempler på digitaliseringens potentialer.

Med en række netværk i fællesskabet har medlemmerne af Intelligent Energi de seneste 12 år spillet hinanden stærkere – og det set-up fortsætter nu i regi af Green Power Denmarks medlemsgruppe for ’Industri, teknologi og global produktion’.

– Vi skal fremme en systemtænkning, hvor vores små og store medlemmer møder andre medlemmer af Green Power Denmark. Løsninger på tværs kan ikke tænkes alene selv af Vestas, Siemens og Ørsted, men skal tænkes sammen med Energinet, forsyningsselskaber, industrier og mange andre. Opgaverne skal løses på den rigtige måde, så vi fortsat har høj forsyningssikkerhed, høj el-kvalitet og fornuftige energipriser, siger Charles Nielsen.

Langsigtet energiforskning

Mens Intelligent Energi som en del af Green Power Denmark primært udvikler løsninger på kort og mellemlangt sigt, så har energisektoren også en mere langsigtet ’tænke-muskel’: Danish Alliance for Renewables.

Charles Nielsen er for nylig trådt ind i bestyrelsen for alliancen, der årligt lancerer anbefalinger til energiforskningsmæssige prioriteringer.

Læs om Danish Alliance for Renewables

– For mig er det vigtigt, at dagligdagen, den nære fremtid og fremtiden hænger sammen. For eksempel rækker de investeringer, vi foretager i elnettet nu, frem til 2050, så det er vigtigt at vores planlægning og tarifstruktur matcher fremtidens behov, siger Charles Nielsen. 

På vej mod 100 procent vind og sol

Med elektrificeringen af Danmark og Europa stiger elforbruget samtidig med, at produktionen skifter karakter fra kraftværker med forbrænding til vedvarende energi baseret på naturens kræfter og luner.

Aktuelt dækker vind- og solenergi på årsbasis 63 procent af det danske elforbrug, og vi har kurs mod et energisystem med 100 procent fluktuerende elproduktion. 

– De næste år op til 100 procent bliver svære og vil sikkert give os overraskelser, vurderer Charles Nielsen, der har noteret sig, at Det Internationale Energiagentur (IEA) har foretaget et retorisk skifte: 

FRA at tale om en ’sikker og ren energiforsyning’ TIL at stile efter en ’sikker grøn udvikling’.

’Udvikling’ er altså et nøgleord – herunder også i forhold til at producere grøn brint, der skal bruges til at gøre fly og søfart til mere bæredygtige transportformer.

– Vi skal have brint. Meget brint. Også dét skal vi gøre intelligent bl.a. ved at tage udgangspunkt i nuværende behov og udnytte eksisterende aktiver bedst mulig, siger Charles Nielsen bl.a. med tanke på de planer om sektorkobling, der folder sig ud i Trekantområdet mellem varmeforsyning, raffinaderi, havn, kraftværker og andre interessenter.

– Intelligent Energi er sektorkobling ’by nature’ – også som en del af Green Power Denmark, siger Charles Nielsen.