Jule-blackout varsler hårdere belastning af elnettet

LÆRING
Julelys

Juleaften 2021 måtte 335 familier i Fredericia nøjes med stearinlys. Elektriciteten røg på grund af for hård belastning af en af faserne i Baldersparkens strømforsyning. Foto: Malene Dissing.

Elnetselskaber skal gribe dybt i værktøjskassen for at håndtere et stærkt stigende elforbrug frem mod 2030. Dialog med installatører om bedre fasefordeling for elforbrugende anlæg samt information om installation af varmepumper/elbiler kan mindske risikoen for overbelastning og afbrud.

Hvorfor kobler en transformer ud juleaften kl. 16.58 i Fredericia og efterlader 335 kunder i elektrisk mørke?

Hvad kan elnetselskaber, installatører, kommuner og andre lære af den trælse hændelse, hvor 57 nyere varmepumper i lavenergibebyggelsen Baldersparken var tilsluttet den samme af tre faser på elnettet?

Er der fortilfælde – og kan noget lignende ske igen?

Fredericia-afbruddet er blevet livligt debatteret i landsdækkende medier, og også på et webinar arrangeret af Intelligent Energi (iEnergi) er der udvekslet analyser og synspunkter.

Elforsyningsdirektør Per Sørensen fra TREFOR El-net, der driver elnettet i Fredericia, mener, at det er vigtigt at lære af hændelsen. TREFOR El-net føler sig sikker på, at det primært handler om installation af mange elforbrugende anlæg på samme fase.

– Vi har tilfældigvis fasemålinger på 10 kV-siden af den involverede transformerstation. Resultaterne er klare – og værre på 0,4 kV-siden, hvor Baldersparken er tilsluttet. Hvis varmepumperne var udjævnet på de tre faser, havde vi ikke set problemer denne dag, siger Per Sørensen, der ser kulde som en medvirkende faktor: I løbet af dagen den 24. december faldt temperaturen i Fredericia ned til minus 5-6 grader.

TREFOR El-net antager derfor, at de 57 varmepumper á 3 kW plus diverse elpatroner til produktion af brugsvand i Baldersparken kom på ekstra arbejde samtidig med at øvrige julesysler som eksempelvis stegning af ænder og flæskestege i ovne stod på.

Installatører aner et mønster

VIDEO MED GODE RÅD

TEKNIQ Arbejdsgiverne har sammen med Sikkerhedsstyrelsen og VELTEK – med KONSTANT Net som case – udgivet videomateriale med gode råd om bedre fasefordeling ​​​​​.

Se videoen hos Sikkerhedsstyrelsen

Chefkonsulent Jesper Sandberg fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvis bagland består af el-installatører, aner et mønster bag strømafbruddet under 10/0,4 kV-stationen i Fredericia:

– Vi begynder at se udfald som følge af høj belastning og fase-ubalancer. Vi kommer til at se mere af den slags i fremtiden, hvis vi ikke gør mere ved problemet, lød analysen fra Jesper Sandberg på iEnergi-webinaret.

Jesper Sandberg vurderer, at Fredericia-sagen er i el-teknisk familie med en hændelse fra februar 2021 ved Vejle. Her gik en af KONSTANT Nets transformerstationer op i lys lue på baggrund af en skæv fasefordeling af forbruget, påpeger Sandberg. Belastningen fra en række husstande med individuelle varmepumper kan også her være en del af forklaringen.

Udsigt til fordoblet elforbrug

Udnyttelse af viden fra trælse hændelser med varmepumper og juleænder er vigtigt set i lyset af den udvikling, elnetselskaberne ser ind i. Efter at have ligget stabilt i en del år, er det danske elforbrug steget i 2020 og især i 2021.

Årligt bruttoelforbrug i Danmark
Danmarks elforbrug har ligget konstant på ca. 35 TWh i en del år. I 2020 og især i 2021 er forbruget stedet markant. Kilde: Energinet.

Elektrificeringen som følge af den grønne omstilling griber om sig, og nogle fremskrivninger taler om en fordobling af elforbruget frem til 2030 bl.a. drevet af elbiler og varmepumper. Læg dertil, at husholdningsapparater er enfasede, hvilket ikke gør det lettere i fremtiden at håndtere fase-ubalancer.

Jesper Sandberg påpeger, at vi både får brug for netforstærkninger, der koster milliarder af kroner, og for optimering af elnet, der kan spare millioner af kroner.

– Optimeringer løser ikke alle problemer. Vi får brug for mange forskellige løsninger, der involverer en række interessenter, mener Jesper Sandberg og nævner producenter og fabrikanter i regi af VELFAC som nogle, der kan gøre noget ’eller i det mindste gøre installatørerne opmærksom på, at der kan opstå problemer, hvis temperaturerne falder’.

Hjælp fra data og digitalisering

TREFOR El-net er nu i gang med at analysere alle sine netstationer for at finde ud af, om der er andre steder, der kan blive ramt af tilsvarende udfordringer, som dem fra Baldersparken.

Et af problemerne under fejlfindingen under strømafbrydelsen den 24. december var, at TREFOR El-net ikke vidste, at der var placeret en masse varmepumper midt i et typisk fjernvarmeområde.

TREFOR El-net vil derfor også fokusere stærkere på at få tilvejebragt flere stamdata, så netselskabet får mere viden om, hvor der er varmepumper og elbiler – og på hvilke faser, de er tilsluttet. Fremover vil batterier, der både kan hjælpe og forstærke udfordringerne i nettet, fordi de både kan fungere som produktion og forbrug, også være interessante at følge tæt.

– Vi har naturligvis også blikket rettet mod fleksibilitetsydelser. Hvis vi havde kunnet stoppe varmepumperne i Baldersparken mellem kl. 16 og 19, ville det have forebygget strømafbrydelsen, vurderer Per Sørensen.

TREFOR El-net er ved at planlægge en udskiftning af elmålere blandt sine 146.100 kunder, og det vil give nye muligheder for at indhente data – herunder fra de enkelte faser. Derudover forventer netselskabet bedre data fra installatører, når en ny installationsblanket i regi af Visue bliver sat i drift med forventet start i 2023.

– Vi skal finde løsninger i fællesskab, fastslår Per Sørensen i en generel invitation til samarbejde om de mange vinkler på samfundets grønne omstilling.

Det har vi lært af jule-blackout

Branchechef Helle Juhler-Verdoner, Intelligent Energi, peger på tre læringer fra Baldersparken i Fredericia juleaften:

  1. Vi kommer langt med en teknisk løsning: Overbelastning af elnettet kan i et vist omfang forebygges ved, at installatører, når de nettilslutter varmepumper, elbilopladere m.m., tænker i at fordele enheder på flere faser, så elnettets kapacitet udnyttes bedre.
     
  2. Vi kommer længere med bedre vidensformidling: Alle parter i en byggeproces bliver mere omhyggelige med at orientere og inddrage hinanden på tværs af faggrænser. Data fx om installation af varmepumper registreres korrekt i installationsblanketter og BBR, så det bliver lettere at opsøge vigtig viden. 
     
  3. Vi ser en skærpet konkurrence om varmeløsninger: I fjernvarmeområder er der typisk tilslutningspligt. Men lavenergihuse i bygningsklasse 2020, som er særligt energi-effektive, har krav på dispensation fra fjernvarmetilslutning, fordi de har et lavt varmebehov. For lavenergihuse giver individuelle varmepumper typisk bedre bruger-økonomi end fjernvarme. Det er også tilfældet i Baldersparken, selv om Fredericia Fjernvarme er blandt landets billigste.

Seneste nyt